Какво да засадите на сенчесто и влажно място

Едно от нещата, с които забелязвам, че хората често се сблъскват като проблем е озеленяването на пространства, където светлината не достига. Това са „усойни“ (знам, че не е официален термин, но разбирате за какво говоря) и влажни зелени площи от северната страна на къщата, или между къщата и оградата, където не се подава слъчев лъч и каквото и да засадите, сякаш не се получава. Опитите да засеете трева завършват трагично и като цяло в един момент се отказвате и се примирявате с неугледния вид на това място.

Всъщност аз бих искала да ви предложа решение за много сенчести пространства в двора, защото истината е, че има растения, които биха се чувствали добре там.

 

Тис (Taxus baccata)

Първото растение, което горещо препоръчвам за постоянна сянка е тисът (Taxus baccata). Силно сенкоиздръжлив, за него сенчесто и влажно място е идеалнo. Това не е учудващо, тъй като в природата той расте естествено в горите като като подлес. Среща в България в редица планини, затова е идеално приспособен към нашия климат на различни надморски височини. Всъщност тисът е защитен вид, но в градинските центрове могат да се купят различни негови декоративни форми.

Лично аз ви препоръчвам ширококолоновидната форма ‘Fastigiata’. Единственото, което е добре да имате предвид е, че тисът расте доста бавно и ако очаквате незабавен ефект е добре да си купите по-голямо растение. Индивидът на снимката се намира в нашия градински център и има гъста колоновидна корона и тъмно-зелени листа. Ако досега не е станало ясно, като типичен иглолистен вид тисът е вечнозелено растение и поради липса на по-подходящо дръвче в градинския център (на снимката долу най-вляво) през декеври той обикновено играе ролята на коледно дърво, украсен с гирлянди.

 

Лавровишна (Laurocerasus officinalis)

Аз съм доста пристрастна към този вечнозелен храст – няма да е преувеличение, ако кажа, че го слагам почти във всеки проект, който правя. Просто той е толкова многофункционален. Става за жив плет и с тъмно зелените си листа е чудесен фон на всякакви цъфтящи растения. Комбинира се с други мои любимци като червенолистния берберис, японската спиреа и лавандулата (за съжаление не на сянка). Цъфти със нежни, бели, не особено натрапчиви цветове. Може да е храст или ниско дърво. Издържа на засенчване, издържа на варовита почва, понася резитба – изобщо какво да не му харесваш. Ако имате някое от гореописаните усойни места с малко светлина и повечко влага, не се колебайте повече – лавровишната е правилният избор за вас.

 

Хортензия (Hydrangea)

Друг изключително красив вид, който предпочита сенчести и влажни местообитания е хортензията. Тя представлява листопаден храст с едри съцветия обагрени в различни цветове. В градинския център попитайте за студоустойчив вид, който не се нуждае от допълнителна защита от ниските температури през зимата. Голямо предимство е, че ако ви дойдат гости, можете да направите букет от прекрасните сцветове на хортензията, с който да украсите масата (или коридора, или банята – не е нужно да ограничавате въображението си).

Винка (Vinca minor)

Ако и вие имате проблем с тревата на сенчести места (въпреки че има тревни смески за сянка), ви препоръчвам да опитате да завъдите някое силно сенкоиздръжливо почвопокривно растение. Идеален вариант е винката. Освен, че ще расте и ще се чувства добре без особени грижи на сянка, тя ще цъфти през април-май с едрите си синьо-лилави цветове. Освен това съществуват и декоративни форми, чийто листа са изпъстрени с жълтеникаво-бели петна. Това ще внесе разнообразие в твърде неугледното досега пространство, което се опитвате да облагородите. Популярен в градинските центрове е Vinca minor 'Argenteovariegata'

 

Други подходящи видове са червената калина (Viburnum opulus), белият снежноплодник (Symphoricarpos albus), махонията (Mahonia aquifolium), чимширът (Buxus). Чимширът не е сред моите фаворити, въпреки че се отглежда традиционно в страната ни. Причината да не го предпочитам е, че расте доста бавно и често докато достигне подходяща големина, има доста изсъхнали и прекършени клони и като цяло неугледен вид.  

От цветята, ако добре познатия здравец ви е омръзнал, можете да използвате някоя от пъстролистните форми на хостата, да внесете цвят с иглики на пролет или да изберете нещо по-оригинално като кукуряка (Helleborus). Кукурякът също се използва за цветни аранжировки от най-изтънчените флористи, така според мен си струва да заложите на него.