Какво да планираме в градината тази пролет?

Пролетта е вече тук, така че ако до този момент не сте започнали да планирате следващия сезон във вашата градина – то сега е идеалния момент да го направите. Това време на годината е изключително благоприятно за засаждане на нови храсти и дървета, затова отделете малко време за планиране. Кой какво ще да казва – градинаството си е изкуство и сега е момента да развихрим въображението си, а след това ще запретваме ръкави.

Аз съм голям привърженик на планирането. Според мен е важно да можем ясно да формулираме целта си преди да започнем да градим нещо. Ако не сме наясно какво искаме да постигнем, правим много хаотични действия, а що се отнася до дизайн, липсата на визия за това как ще изглежда творението ни в завършен вид, е пагубно. Ако просто купуваме растения и ги засаждаме произволно в градината, в един момент е много вероятно да не ни харесва резултата. Това е и момента, в който много хора идва при мен за професионален съвет, но това е друга тема.

За всички, които сега са построили нов дом или вила и все още нямат никакви растения в двора – благородно ви завиждам, тъй като вие имате пълния шанс да създадете цялостно, красиво произведение на изкуството, което да изпълва душата ви с щастие всеки път, когато сте там, а съседите и гостите ви с (благородна) завист. Не, сериозно, всеки път, когато видя красива, добре планирана и добре поддържана градина, имам усещането, че съм открила базценно съровище, душата ми се издига от тялото и чувам фанфари и вълшебна музика като във филм. Казвам си – ето тези хора знаят за какво става въпрос.

Цялата идея на това да имаш къща е в това да прекарваш време в градината. Затова първия въпрос, който искам да си зададете е: кой съм аз, какво обичам да правя и какво бих искал да правя на открито? Ще ви дам няколко примера.

Аз много обичам да се събираме с приятели. За мен няма нищо по-хубаво от това да имам пространство, където да мога да поканя гости на барбекю.

Много обичам да се излежавам на шезлонг с книга в ръка и да събирам тен.

Веднъж ходих на един био-фестивал и правихме йога на открито в градината на хотела. Усещането много ми хареса, затова бих си отделила кът в градината и за това.

Много ми харесва да седя в градинска люлка през летните вечери и да гледам звездите.

Обичам лятното кино, затова би ми харесало в градината да имам място, където да си прожектираме филми.

За хора, които имат деца, може би е от съществено значение да имат малка дървена къщичка на дървото или пързалка и други съоръжения за игра.

Тези неща не са нито трудни или кой знае колко скъпи за изпълнение. Единственото съществено в случая е да знаем предварително какво искаме, за да можем да планираме навреме. Дори градината да е малка, можем да предвидим мултифункционални пространства, които да задоволяват различни нужди в различни моменти. И моля, недейте да бетонирате всичко преди да сте помислили добре. Много тъжно ми става, когато отида на обект да правя оглед за проект и градината вече има двуметров зид наоколо (даже и 4 метров съм виждала) и докато успея да обсъдя с клиентите какво очакват от градината си, строителите вече бетонират половината от и без това малкия двор и започват да градят барбекю, което повече прилича на масивна едноетажна постройка. Не знам колко точно струват тези неща, но със сигурност е по-добре да инвестирате парите за растения в градината. Повярвайте ми, ще получите по-голямо усещане за лукс.

Второ, започнете от големите растителни обеми. Дървета, храсти, живи плетове. Няма никакъв  смисъл в един празен двор да засадите две-три иглики, например. По-добре преценете за какво дърво има място. Ако двора е голям, спокойно можете да изберете явор, червен дъб или лирово дърво. Ако пространството е ограничено – спрете се на офика или декоративна ябълка или на кълбовидни и колоновидни форми (например кълбовидна акация, колоновиден тис). Също така има красиво-цъфтящи храсти, които можете да купите за малко пари, но за няколко години ще формират много разклонения и богата листна маса и ще ви радват с обилен цъфтеж.

Трето, изберете си акцент в градината. Ако имате място и пари за плувен басейн – чудесно, ако не, можете да засадите на видно място магнолия, или да направите малък розариум в тревната площ (розите изглеждат много добре в комбинация с елементи от ковано желязо, просто казвам), или да сложите голяма глинена делва в средиземноморски стил.

Четвърто, ако вече имате основните обеми, но търсите разнообразие, определно препоръчвам да си направите английски смесен бордюр (mix border) от многогодишни цветя. Не случайно англичаните са смятани за едни от най-добрите градинари в света – има защо. Повече съвети по този въпрос очаквайте скоро в блога.

Пето, помислете за поддържането. Създайте си дневник на градинаря, в който да планирате поддържането на градината. Записвайте имената на растенията (на български или латински, а може и двете), които засаждате и потърсете информация от какви грижи се нуждаят и по кое време на годината. Така ще си направите подробен календар на грижите и ще знаете кога какво трябва да се прави, за да изглежда градината ви прекрасно. Има различни мобилни приложения, които можете да използвате да ви напомнят за поливането, торенето или подрязването - за това също ще пиша допълнително.

Шесто, ако често пътувате или нямате много време да се грижите за градината, помислете за инсталиране на капково напояване. То ще ви спести време за поливане, както и неприятни изненади като изсъхване на отделни растения. В офиса, където работех, похарчиха доста пари за туи за една от терасите, които в най-горещите дни на лятото поливаха само веднъж в седмицата, след което те до една загинаха. В този смисъл капковото напояване дори може да спести пари. Да не забравяме, че растенията също са живи същества и не бива да страдат заради наши необмислени постъпки.

Засега е това. Пожелавам ви прекрасни мигове в градината през идващата пролет.