Как да размножим редки сортове люляк с резници

Днес ще ви покажа как можете да размножите някои от красивите сортове люляк с кичести, бели или тъмно виолетови цветове.
 

Люлякът е храст, който се размножава трудно, тъй като способността му да образува корени от взети от стъблото резници е доста ограничена. При някой от по-редките култивари - дори невъзможна без допълнително третиране с растителни хормони. Затова трябва да следвате три прости стъпки, които ви осигуряват получаването на вкоренени растения, които можете да засадите в градината си още този сезон.
 

Преди това нека да изясним защо не винаги стандартното и широко разпространено размножаване с отделяне на издънки е подходящо. Много от най-красивите сортове, които може да срещнете всъщност са размножени с присаждане и издънките се получават от подложката. Тоест, така отделената издънка е много вероятно да се окаже съвсем обикновен люляк.
 

И така. Какво трява да направите, ако искате сами да си размножите някой от красивите кичести сортове с едри и ароматни съцветия?

Първо, размножаването с резници е възможно само в период на цъфтеж. Това означава, че трябва да вземате резниците от младите клонки в короната, докато растението е в пълен цъфтеж. Те трябва да са дебели поне 5мм в диаметър и да съдържат поне два възела. Възлите са метата, където са разположени листата. За предпочитане е да съберете връхната част на летораслите, тъй като в тях активността на растително хормони, подпомагащи вкореняването е най-висока.

Второ, третирайте с вкоренител за резници. Установено е, че концентрации на растителни хормони, между 0.1-1.0 мг/л. стимулират образуването на корени и повишават процента на вкореняване до 60-70%. Аз днес ще използвам вкоренител с ИМК в конц. 0.5%. във вид на пудра с която се третира долния отрез на резника преди поставянето във субстрата.
 
Трето, въпреки третирането процента на вкореняване на резниците при някои сортове е никък, а се случва и част от резниците за загинат, затова уверете се, че залагате достатъчно на брой резници. Ако заложите 30-ти на резника, със сигурност ще получите поне 3 вкоренени растения, дори от най-трудните за вкореняване сортове.
 
След като заложите резниците, притиснете ги добре, за да са в контакт със субстрата. Той трябва да се поддържа непрекъснато влажен, а въздушна влажност може да се осигури с покриване с обикновени пласмасови чашки с прорязани отвори. Вкореняването отнема един-два месеца, затова бъдете търпеливи.