Колко често да поливаме орхидеите?

Преполиването на орхидеите е един от най-честите проблеми, който може да доведе до загиване корени и оттам на цялото растение. Затова особено за начинаещите, които се колебаят кога да полеят растението, реших да обобщя най-добрите практики за честотата на поливането.

Златното правило е да полеете точно преди субстрата да изсъхне напълно, но в началото е трудно да определим кога точно е това.  Имайте предвид, че орхидеята по-лесно ще понесе кратък период на засушаване, отколкото преполиване. Така че ако сте начинаещи и се колебаете дали е време да поливате, по-добре изчакайте още един ден – растението няма да загине, ако остане сухо за още 24 часа.

И така, колко често да поливаме, така че да не рискуваме загниване на корените, и в същото време да осигурим на орхидеята достатъчно влага, за да се развива добре и да ни радва с цветовете си. Като за начало, бих ви посъветвала да поливате веднъж седмично през зимата и два пъти седмично през лятото. Но нека първо да разберем от какви фактори зависи честотата на поливането.

От какви фактори зависи колко често да поливаме?

Температура и осветеност на помещението

Логично в помещения с по-висока температура и повече светлина растенията се нуждаят от по-често поливане, защото водата от субстрата се изпарява по-бързо. Освен това на пряка слънчева светлина растенията изпаряват повече вода през листата, за да се охлаждат.

Това ни води до втория фактор: Влажност на въздуха

Изпрението на вода е доста по-голямо в помещения със сух въздух около 40-50% въздушна влажност, отколкото в такива с висока влажност 80-90%. Това важи за домовете и офисите ни с климатици или централно отопление. Добре е да използвате някакъв уред за ориентировъчно измерване на влажността, такива се продават в големите супермаркети.

Въпреки че се смята, че орхидеите  се справят добре с поливане веднъж седмично, ако въздухът в помещението е сух или помещението е топло и с висока осветеност, можете спокойно да поливате два пъти в седмицата.

Особено през летните месеци, добра идея е да поливате сутрин и да мокрите листата, за да може растението да поеме повече влага и през тях. Също така, добре се отразява и периодичното пръскане с пулверизатор, който създава фина мъгла и повишава влажността на въздуха.

От друга страна в по-тъмно помещение с температура около 20 градуса и висока влажност, поливане веднъж седмично е напълно достатъчно.

Вид на скасията:

Честотата на поливането трябва да се съобрази и с вида на контейнера, в който е засадена орхидеята. Пластмасовите саксии задържат влагата за по-дълго, за разлика от керамичните, които са порьозни и пропускат много повече влага.

Ако ползвате керамични саксии, през лятото в най-горещите месеци, поливането може да стигне и до три пъти седмично – едно основно обилно поливане и едно-две допълнителни с по-малко вода. Ако използваме прозрачни саксии, може да наблюдаваме субстрата и да се научим да познаваме кога е сух. Най-добре може да се ориентираме по цвета – сухия субстрат е по-светъл от мокрия.