Луксметър или как да измерим колко светлина получават растенията ни?

Всички знаят, че на растенията е нужна светлина, за да фотосинтезират. Но задавали ли сте си въпроса: От колко светлина имат нужда? И как да определим колко светлина получават в действителност в интериора?

На първо място недостиг на светлина се изразява в чисто морфологични признаци у растенията като забавен растеж, удължени междувързлия, промяна в цвета на листата и цветовете, липса на цъфтеж и т.н. Трябва ли обаче да чакаме да се проявят, за да вземем мерки?

Ако искаме да внесем ново растение в интериора, е необходимо предварително да преценим дали мястото е подходящо за него и обикновено искаме да направим тази преценка преди да забележим, че растението линее, листата му губят цвета си и падат, а новият растеж е лианоподобен (някой знае ли дали съществува такава дума или току-що си я измислих?). Тъй като хората и растенията имат различни изисквания към количеството и качеството на светлината, а нашата преценка често е субективна, се налага да използваме различни начини за измерване на светлината.

 

На око: Метод на светлината и сянката

Един от най-лесните варианти е да гледаме колко рязка е границата между светлината и сянката. Или с други думи, на пряка слънчева светлина в слънчев ден, листата на растенията са доста осветени, а сянката, която хвърлят е тъмна с ясно изразена граница между светлина и тъмнина.

При средно ниво на осветеност границата е малко по-размита, но все още си личи. Ако обаче поставим ръка на 10-15 см от листата на растението откъм източника на светлина и не може да видим сянката и границите ѝ, значи светлината не е достатъчна. Това разбира се не е точен метод, но може да ни помогне поне първоначално да се ориентираме.

За най-голяма точност: Измерване с луксметър

Преди години в часовете по интериорно озеленяване се разхождахме с един стар модел на луксметър (вероятно закупен през 1974 година) в стола на Лесотехническия университет и се опитвахме да направим карта на осветеността на помещението, за да разберем кои са зоните, в които могат да виреят растенията. В резултат на измерването ясно видяхме, че:

  • 1) най-добре осветеното място в стаята е до прозорците
  • 2) светлината прогресивно намалява с отдалечаването от светлинния източник.

Може би е логично, но все пак ще отбележа, че светлината не е еднаква през различните сезони, дни и дори часове на деня.  В големите търговски центрове например, ситуацията с растенията се усложнява от факта, че често имаме остъклени покриви, светлината от които достига през няколко нива, както и многобройни източници на изкуствена светлина с различни характеристики. Затова подобен подход на измерване е задължителен при професионалните проекти за интериорно озеленяване преди да се направят каквито и да било препоръки за местата на поставяне на растенията и видовете, които да се използват.

 

В един момент аз реших, че е крайно време да спра да предполагам и да си купя съвременен уред за точно и прецизно измерване на интензитета на осветеност от различни източници на светлина. Луксметърът, който използвам е Mastech MS6610 Digital Lux Meter. Той е компактен, лесен за използване и може да се поръча онлайн Особено полезен би ви бил, ако отглеждате орхидеи, тъй като при тях достатъчното светлина е от изключителна важност за цъфтежа. Цената на луксметърът е около 45 лв. Можете да го поръчате тук

В резултат на това установих или по-скоро потвърдих опасенията си, че растенията, които отглеждам вкъщи не получават достатъчно светлина. Измерванията ми, направени през м. октомвири показаха, че през по-голямата част на деня нивото на осветеност е между 200 и 300 lx, което е под критичния минимум. Следващата ми стъпка беше да се откажа от растенията и да ги подаря на приятели... хаха, шегувам се разбира се. Направих проучване и сега им осигурявам допълнителна светлина с луминисцентно осветление. За това съм писала по-подробно тук. Резултатите от експеримента ми засега изглеждат обещаващо.

Алтерантивен вариант: Мобилни приложения

Съществуват много мобилни приложения, които използват камерата на телефона за измерване на светлината.  За любителите може би е добра алтернатива, тъй като телефонът ни винаги е с нас. Ако имате телефон с Android като мен, просто напишете Lux Light Meter в Play store и ще получите дълъг списък с резултати. Аз си инсталирах приложение, което се казва Lux Light и имаше сравнително висок рейтинг. За да проверя колко точен е отчетът, направих сравнение с показанията на луксметъра. Отчетите не са напълно еднакви, но това се дължи вероятно на разлика в ъгъла под който пада светлината. 

 

Ето и два варианта за iPhone: Galactica Luxmeter и Whitegoods.