• 06 Mar 17
  • Posted by teodora
  • 0 Comments

Най-добрият метод за поливане на орхидеи

Правилното поливане е ключово за отглеждането на орхидеите. То може да бъде объркващо за начинаещите, но щом веднъж разберете основната идея, лесно и бързо ще станете истински експерт в отглеждането. Основният проблем, от който произлизат разичните техники за поливане, е че месестите корени на растението могат лесно за загният. Загубата на корени води до слабо снабдяване с хранителни вещества, опадане на листата и в крайна сметка -  загиване на орхидеята.

Преди да ви покажа моя метод за поливане на орхидеите, който комбинира двете най-често използвани техники за поливане, нека да отговорим на един често задавана въпрос свързан с поливането: каква вода да използваме.

Най-добре е да използвате вода от чешмата или дъждовна вода. В никакъв случай не използвайте дестилирана вода. По принцип е трудно да се снабдите с такава, но все пак е добре да се уточни, че тя не е подходяща. Ако изберете да поливате с вода от чешмата, което е най-лесния и ефективен вариант, е препоръчително тя да е хладка или да се затопли до стайна температура. Това може да стане като необходимото количество за поливане се налее в съдове 1-2 дни предварително да отлежи. Предимството на отлежалата вода е, че от нея се утаяват някой вредни вещества. Добре е водата да се използва в рамките на няколко дни, защото продължителното съхраняване в съдове на топло води до влошаване на качествата и развитието на микоорганизми.

Някой предпочитат използването на дъждовна вода. Съществуват редица добри практики присъбирането на дъждовна вода, например събиране само от чисти покриви, затопляне на водата (ако съда е на открито), поставяне на помпа за циркулация (за да се предотврати застояването и размножаването на микроорганизми при продължителното съхраняване), филтриране на попадналите листа и др. Като цяло това е добър, но по-трудоемък вариант, тъй като изисква доста подготовка.

Техника 1: Поливане на чешмата

Най-добрия начин да поливате орхидите е като вода на стайна температура се излива в саксията.

В оранжерията растенията се поливат отгоре и излишната вода се отцежда върху стелажите.

В домашни условия най-подходящото място за поливане е кухненската чешма. Поливате растението за около 15 секунди, като намокряте субстрата равномерно, след което оставяте да се отцеди за около 15 минути, така че да не остава излишна влага около корените. Не се притеснявайте, ако растението изглежда сухо - то всъщност има достатъчно вода. След това се уверете, че поставяте растението върху подложка, в която няма вода – иначе отново рискувате загниване на корените.

Кое e най-подходящото време на денонощието да полеете орхидеята? Oпределено рано сутрин. Това дава възможност на водата от листата и цветове да се изпари до вечерта. Изпарението осигурява допълнителна въздушна влажност на листата. Поливането през лятото може да става и вечер.

Друг важен въпрос е: да се мокри ли самото растение или не. Според мен при поливането сутрин не е грешно да се намокри самото растение – то може да поема влага и през листата. При вечерното поливане като цяло не е препоръчително да се мокри растението. Орхидеята трябва да нощува суха. Освен това внимавайте при поливането да не се задържа вода между листата – това може да доведе до развитие на болести и загиване на меристемата. Меристемата е тъкан, от която се образуват новите органи, така че загиването ѝ може да е пагубна за растението.

Поливането и мокренето на самото растение през топлите и горещи часове на деня не се препоръчва. Топлината и влагата допринасят за развитието на гъбични заболявания. Освен това при изпаряване на капките листата се охлаждат, което не е здравословно за орхидеята. Това правило обаче не се отнася за леката и фина мъгла, която се получава при напръскване.

Техника 2: Поливане чрез накисване в съд с вода

Накисването в съд с вода също се използва успешно от много хора при отглеждането на орхидеите. Предимството му че, че субстрата се напоява много добре с вода и орхидеята може да се полива по-рядко. Аз лично практикувам този метод като допълнение на горния, когато искам да подхраня орхидеята с торове. Малко количество от течен тор за орхидеи се разтваря във водата и растенията се оставят да престоят в съда с вода за около 20-30 мин. Тази техника е добре да се използва веднъж месечно за снабдяване на растението с допълнителни вещества при торенето. Важно е торът да се разтвори добре във водата, и в никакъв случай да не се впръсква в неразтворено състояние върху корените на растението.

След изваждане от съда с вода е изключително важно да отцедим добре субстрата на орхидеята. Излишната вода аз обикновено използвам за поливане на други растения, но ако се притеснявате за пренасяне зарази, можете да я изхвърлите.

Комбинирането на тези две техники е чудесен начин да се грижите за орхидеите си.