Растение на 2016 година

Точно преди началото на пролетта реших да отдам заслуженото внимание на едно рядко, интересно и изключително красиво растение. От всичките ми пътувания през предната година то остана запечатано в съзнанието ми – прекрасен китайски божур, който видях в Ботаническата градина в Балчик. Рядко се случва да се впечатля от конкретно растение толкова много. Особено в ботаническа градина, където изобилства от най-разнообразни и красиви цветя.

Да си призная честно, досега не разбирах цялата тази работа с дърво на годината, където се избират 5 вида и се гласува кое от тях да стане дърво на годината. Общо взето дърветата нямат особена промяна в поведението си от година на година, та ми се струваше някак странно да им присъждаме заслуги за конкретна година.

Когато бях в Ботаническата градина, се спряхме необичайно дълго пред него. Той беше единственото растение, което получи такова внимание и индивидуална фотосесия. Честно казано, той е едно от малкото неща, които толкова ярко си спомням от ваканцията ни в Албена.

Но този божур освен доста фотогеничен, се оказа и доста недостъпен.

Латинското му име е Paeonia lactiflora Pall. и е от семейство Лютикови. Бих седнала да описвам как да се грижите за него и къде да го засадите, но се оказа, че в България няма откъде да си го купите. Търсих в някой от най-добре заредените разсадници, които внасят растения от цяла Европа и не можах да го намеря. Ако някой знае откъде може да се намери, ще се радвам да споделите в коментарите.