• 15 Apr 18
  • Posted by teodora
  • 0 Comments

Ръчно приготвена смес за орхидеи по специална рецепта

Дървесните кори, в които се пресаждат стандартно орхидеите, са добър субстрат с много предимства. Ако обаче искате да осигурите на орхидеята си нещо наистина специално, може да си приготвите сами смес, която комбинира ползите от различните съставки. Днес за пресаждането реших да използвам смес по една популярна универсална рецепта за орхидеи и ще ви покажа как да си я приготвите сами.

Съставки

Ще са ни необходими:

  • 1400 ml средно големи дървесни кори (12-18 мм)
  • 600 ml перлит 
  • 200 ml дървени въглища
  • 200 ml нарязан на дребно сфагнов мъх

Количеството е достатъчно за пресаждане на орхидеята в 2.5 литрова саксия.

Дървесните кори са отлична основа за сместа – те са практични, лесни за набавяне и осигуряват на корените на орхидеята добра аерация. 
Перлитът в неголям обем е подходящ за добавяне в смесите за орхидеи. Той заедно с дървените въглища се отличава с добра способност за задържане на вода и хранителни вещества.
Като добавка в сместа дървените въглища предотвратяват развитието на зарази и гнилостни процеси и поглъщат вредни за растенията вещества. Едновременно с това се отличават с добра въздухопроводимост. 
Сфагновият мъх често се добавя в смесите за епифитните орхидеи, защото осигурява влагоемкост и въздухопропускливост на субстрата и също има доста добри антисептични свойства.

И така. Смесвате съставките и разбърквате добре. Ръчното приготвяне на смесите за орхидеи ни дава възможност да контролираме сами качеството на материалите, които използваме и да експериментираме с различни съставки и пропорции.
А вие – какви смеси използвате за орхидеите си? Споделете с мен в коментар любимата си рецепта и защо ви харесва.