С какво ме впечатли градината на Акациа Резорт на остров Сицилия

Има някои места, които моментално те карат да се чувстваш специално. За мен през тази година едно от тях беше градината на хотел Acacia Resort на о. Сицилия, където имах щастието да прекарам една седмица през лятото. Рядко се случва някой хотел да ме развълнува с градината си, но ето че за всяко нещо си има първи път. Миналата година, докато проучвах дестинации за лятна почивка, го забелязах сред многобройните оферти, но явно не му е било дошло времето, защото докато се организирах да направя резервация и местата бяха заети.

 

 

Осъществяването на една мечта

Така или иначе остров Сицилия от доста време стоеше в списъка ми с желани дестинации, така че тази почивка не беше отписана, а само отложена с една година. Защото какво е една година като срок за осъществяването на една мечта? Все пак най-хубавите неща се случват на онези, които умеят да чакат.

 

 

Няколко са нещата, които ме впечатлиха и за които нямам търпение да ви разкажа.

Олеандри в Рая

Това, което веднага прави впечатление е, че зеленината в градината е изключително обилна. Всичко расте и цъфти като в един тропически рай край брега на Тиренско море. Обожавам цъфтящите растения, затова олеандрите край басейна спечелиха моментално сърцето ми. 

 

 

 

Прехода между интериор и екстериор

Хотелът е много добре вписан в околната среда – има няколко нива, но те толкова органично се разполагат върху терена, че интериор и екстериор непрекъснато се преливат. За мен като ландшафтен архитект винаги е било любопитно да наблюдавам как се решава прехода между вътре и вън и в този случай мисля, че архитектите и дизайнерите са се справили изключително добре. Прехода между ресторанта и градината е завидно плавен и човек може да се наслади на закуската си, седяйки сред бананови дървета, олеандри, палми и водопади от цветя.

 

 

Зелени покриви

Това е постигнато и с помощта на множество озеленени покриви. Трябва са призная, че много рядко се срещат покриви, озеленени не с някакви ниски почвопокривни растения, а богати на всевъзможни видове, така че да са истинско продължение на градината. От определени места в градината хотелът изглежда така, сякаш е напът да бъде погълнат от джунглата.

 

 

О!Басейнът

Басейнът е разположен в сърцето на цялата тази прелест и в него има няколко малки островчета, което (за да бъда съвсем честна) преди съм смятала за кич. Явно границата между кича и добрия дизайн понякога може да бъде доста тънка и това е тема, която определено бих искала да изследвам в дълбочина. Конкретно в този случай според мен нещата са се получили и аз, подобно на едно малко дете, се намерих в ситуация да се забавлявам да плувам до островчетата, да разглеждам цветята, засадени на малкото парче земя, дори да си направя малка с разходка под дърветата на няколкото квадратни метра, чувствайки се като един същински изследовател на самотен остров. Ако не бяха плясъците на децата във водата наоколо, мястото щеше да е много подходящо за медитация.

 

 

 

 

Палмова градина за спорт

Между басейните и плажа е разположена обширна палмова градина. Още от посещението ми в Барселона, когато осъзнах, че има места по света, където палмите се използват за редово засаждане по улицата, този тип композиции са ми слабост. Всъщност голямата тревна площ с палмите е чудесна среда, в която умело и с много пространство помежду им са разположени бар с малка пергола, фитнес, съоръжения за децата, игрище за волейбол и т.н. Не мога да не отбележа, че мястото е превъзходно и за сутрешна йога.

 

 

Морето и плажът

Поляната е заобиколена от живи плетове и сама по себе си е завършено пространство, но от друга страна редиците от палми насочват към един съвсем не малковажен елемент – морето и плажа.

 

Най-големият лукс: Да прекарваш дните си на открито в градината

Изключително добрата подръжка е учудващо за една такава богата градина. Разбира се, тя е задължителна за общото положително впечатление от хотела. В една такава среда човек е предразположен да прекарва дните си на открито – в ранна утрин малка тренировка на плажа или под палмите, през деня до басейна с книга в ръка по яркото Сицилианско слънце, по залез разходка по алеите и снимки на меката вечерна светлина, а в топлите и приятни вечери - до късно навън с чаша вино.