Три признака, че орхидеята ви не получава достатъчно светлина

Днес искам да ви споделя кои са 3-те основни признака, по които да познаете, че орхидеята ви страда от липсата на светлина.

Липса на цъфтеж

Недостигът на светлина е най-честата причина за липса на цъфтеж. За да се развива нормално и да цъфти редовно орхидеята има нужда от определена интензивност и продължителност на осветяване. Ако за дълъг период от време светлината е малко и тя не се дохранва, не е чудно, че тя спира да образува цветоноси. Ве пак цъфтежът е процес, който изисква много енергия и запаси от хранителни вещества. Така че ако си купите красиво растение с 2-3 цветоносни стебла, но след като прецъфти, 1-2 години образува само листа и корени, независимо, че усърдно полагате грижи за него, може би е време да помислите да му намерите по-светло място в дома си.

Цвят на листата

Нормално орхидеите имат светло, дори леко жълтеникаво-зелени листа. Съществуват много малко изключения от това правило, например Фаленопсис с ярко розови или цикламени цветове, при който листата са по-тъмни и с виолетово обагряне по края.

Ако орхидеята ви започне да образува листа, които са тъмно зелени на цвят това е сигурна индикация, че светлината е малко.

Форма и размер на листата

Една от най-добрите илюстрации за промяна във формата и размера на листата са орхидеите от род Фаленопсис. Те стандартно имат едри, елепсовидно-заоблени листа. Ако в един момент забележите, че всяко следващо листо е по-дребно и по-тясно от предишните, а формата му губи овала си, то значи светлината не достига.

Във всички тези случаи съветът ми е да преместите растението на място, където ще получава максимално количество светлина, така че да не изгорят листата му.